2012. szeptember 3., hétfő

Karácsonyi túrótorta

 
Hozzávalók
  • 5 dkg mazsola
  • 3 ek rum
  • 20 dkg háztartási keksz
  • 10 dkg vaj, olvasztva
  • 40 dkg fehércsokoládé
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 zöldcitrom reszelt héja és 2 ek leve
  • 1 ek méz
  • 3 dl zsíros habtejszín
  • Dekorációhoz: extra fehér csoki, zöldcitrom héj
Elkészítés
  1. 12 órán keresztül a mazsolát a rumban áztatjuk.
  2. A kekszeket egy robotgéppel morzsává daráljuk, majd a vajjal elkeverjük. Egy kb 23 centis tortaformába töltjük a kekszmorzsát, egy kanállal eligazgatjuk, egyenletesen lenyomkodjuk.
  3. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  4. A mascarpone-t elkeverjük a mézzel és a zöldcitrom reszelt héjával és levével. Belekeverjük a lehűlt csokoládét.
  5. A tejszínt felverjük – legyen tartása, de ne legyen kemény. Óvatosan a mascarpone keverékbe fordítjuk, a mazsolás rummal együtt. A tortaformába töltjük a kekszmorzsa tetejére, egyenletesre eligazgatjuk.
  6. Az extra fehér csokiból egy késsel vagy pengével forgácsokat „hámozunk”, ezzel és  vékony zöldcitromhéj csíkokkal megszórjuk a túrótorta tetejét.
  7. Néhány órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.

Tippek
  • A dekorálást tálalás előtt is elvégezhetjük, így könnyebb lefedve tárolni a hűtőben. Azonban az extra csokit is tegyük be a hűtőbe, így ropogósabb lesz a forgács.
  • Extra cukor nem szükséges, hiszen a mascarpone tripla-tejszín, így naturálisan édes, a fehér csoki  pedig cukrozott.
  • Háztartási keksz helyett felhasználhatunk maradék vagy szikkadt karácsonyi kekszeket is
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése