2012. augusztus 26., vasárnap

Mákos és diós beigli



Hozzávalók

Tésztához:60 dkg liszt
25 dkg + egy csipetnyi margarin
6 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
csipet só
3 tojássárgája

Kenni:1 tojás + 1 tojásfehérje

Töltelék:



Mákos:

25 dkg darált mák
15 dkg porcukor
tetszés szerint mazsola
1 vaníliás cukor
kevés forró tej

Diós:25 dkg dió
3 csomag vaníliás cukor
mazsola
rum
ízlés szerint 5-10 dkg porcukor

Elkészítés

1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejbe, majd letakarva felfuttatjuk.
2. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a közepébe csináljunk egy kis mélyedést, amibe beleöntjük a felfuttatott élesztő. A tojások sárgájával, a cukorral és a pici sóval sima tésztává gyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, kb. tíz percig pihentetjük.
3. Elkészítjük a töltelékeket, nagyon kevés tejet adunk hozzá, csak annyit, hogy morzsalékos legyen a töltelék.
4. A cipókat késfok vastagságú téglalapokká nyújtjuk, és megtöltjük a töltelékkel. Feltekerve 4 kis rudat formálunk, 2-2 diós és mákos beiglit készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük a felvert tojással és langyos helyen egy órát kelesztjük. Utána tojásfehérjével kenjük át, egy negyed órára hideg helyre tesszük, hogy a tészta lehűljön, ettől lesz a színe márványos. Villával vagy fogpiszkálóval több helyen megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel.
5. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit melegebb lángon 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!

Tipp: a bejgli széleinek kirepedését megelőzhetjük, ha a tölteléket alaposan a kinyújtott tésztához nyomkodjuk, és a tészta széleit minden oldalán a töltelékre hajtjuk, mielőtt jó szorosan feltekernénk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése