2012. szeptember 3., hétfő

Gesztenye kúp

 
Hozzávalók:
  • 5 dkg (puha) vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg reszelt babapiskóta
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 3 ek rum
  • bevonáshoz: olvasztott (tortabevonó) étcsokoládé
Elkészítés:
  1. A vajat a cukorral habosra (fehéredésig) keverjük. Hozzáadjuk a reszelt babapiskótát, a gesztenyemasszát és a rumot, összedolgozzuk. A masszát 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A masszából teáskanálnyi adagot kiveszünk, amelyet először golyóvá, majd ujjainkkal kúp alakúvá formázunk. A kúpokat egymás mellé egy rácsra tesszük.
  3. A kúpokat olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Változatok
  • Alak: készíthetünk 3-5 cm hosszú vékony rudakat vagy golyókat is a kúp helyett.
  • Bevonat: megforgathatjuk a formákat kakaóporban, de akár tortadarában, dekorcukorban is.
  • Töltelék: a gesztenyegolyók közepébe magozott (rumos) meggyet is tehetünk.
  • Alap: a gesztenyekúpokat egy-egy darab megfelelő méretű kekszre is tehetjük, mielőtt a csokoládéval bevonjuk.
 
Tippek:

  • Az olvasztott csokoládéhoz szükség szerint adjunk kevés olajat (vagy kókuszzsírt), így folyékonyabb lesz és egyszerűbben kezelhető bevonásnál.
  • Legalább 3-4 órát feltétlenül álljon a massza, hogy az ízek összeérjenek és a piskótareszelék is átpuhuljon.
  • Babapiskóta helyett háztartási keksszel is elkészíthető.
  • Ha gyerekeknek készítenénk, helyettesítsük az alkoholt gyümölcslével (pl. narancslé), befőtt levével (pl. meggy).
  • A gesztenye kúppal vagy golyókkal (karácsonyi) tortát, süteményt is díszíthetünk.
  • A fenti adagból kb. 45 db gesztenye kúp lesz, amelyet elegánsan praliné papírban is tálalhatunk. Kiváló édesség partikra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése